Dihamo in pijemo lokalno

by admin

Tokrat pijemo svežo in bistro vodo!

Veselih dogodkov v naši okolici ne manjka, še posebej, ko se približujemo poletnim mesecem. Tokrat smo z vaščani Loke obeležili predajo novega vodovoda. Nič več ne bo potrebno prekuhavanje vode. Celo na vaškem trgu jo bo mogoče piti iz priročne pipe.

V soboto 26. 5. 2018 smo v popoldanskih urah pobrali inštrumente, zbrali note in se odpravili proti majhni vasici v Koprsko zaledje pod Kraški rob, v Loko. Priprave organizatorja so že tekle h koncu, ko smo se pod kostanjem počasi zbrali orkestraši in čakali na znak, da lahko začnemo korakanje skozi vas.

orkester pod kostanjem

Se hladimo v senci kostanja.

Čakali smo dolgo, zato smo se lahko vmes še slikali in seveda hecali z lokalci in obiskovalci, ki so iskali parkirišče. Saj veste, če imamo preveč časa se spomnimo marsikatere “monade”. Ker smo pa bili vsi zelo dobre volje, smo vsak hec pospremili z obilo smeha.

Ni prav dolgo trajalo, da smo dobili navodilo naj začnemo igrati takoj, ko opazimo prihod župana, ki se je za to priložnost odločil, da se bo pripeljal kar z motorjem. Glede na to, kam vse smo se mi parkirali z avti, je bila to nedvomno dobra ideja, parkiral ga je takoj ob staromodnikih na začetku vasi.

Po korakanju v strm klanec in prehodu preko ozkih ulic smo prišli do glavnega prizorišča – vaški trg, ki je bil že napolnjen z obiskovalci in domačini (te smo lahko prepoznali, ker so imeli svetlo modre majčke društva Gugo). Takoj ob prihodu smo zaigrali Himno in se posedli ob odru. Sledilo je kar se za take dogodke spodobi, veliko govorcev, pohval in podeljenih priznanj za tiste, ki so imeli največ pri uresničitvi projekta. Več o dogodku si lahko preberete v članku iz eKoper.si

Prireditev na vaškem trgu v Loki - predaja vodovoda

Med igranjem smo pridni in poslušamo kaj govorci povedo! Gledamo pa malo manj, ker nas sonce preveč slepi.

Kako sta korito in javna izlivka zgledala v preteklosti si lahko ogledate na spletni strani koper.si. Na ta dan, so jo pa modernizirali in okrasili.

Pipa z mašno na vaškem trgu - Loka

Pipa – javna izlivka, okrašena za ta izjemen dogodek.

Zadnji, a nadvse pomemben, pa je bil ritual rezanja traku, ki je tudi uradno zaznamoval predajo vodovoda vaščanom Loke. Mi smo pa vse to pospremili z našo glasbo, ki je bila nepogrešljiv del prireditve. Ker pa se dogodek tega dne ni zaključil z uradnim delom, smo vse prisotne, z igranjem in korakanjem, povabili na zakusko na vrh vasi (še bolj strm klanec, op. tubisti). Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem v društvu Gugo, ker smo res dobro jedli pri njih, od slanega do sladkega in še “repete” je bil za najboljše jedce.

Vaščanom Loke želimo, da jim vodov dobro služi in, da nas še kdaj povabijo medse, ker smo se res imeli lepo.