Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov ter domača Karmenca 2016

by admin

Na vroč poletni konec tedna smo v Svetem Antonu gostili dva pomembna dogodka.

V soboto, 16. julija smo pred dvorano zadružnega doma organizirali Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov na katerem smo lahko prisluhnili štirim orkestrom in sicer: Pihalni orkester …

Ricmanje (ITA), Pihalni orkester Breg – Dolina (ITA), Godbeno društvo Sveti Lazar iz Boršta (SLO) ter našemu domačemu orkestru iz Svetega Antona. Dogodek smo tradicionalno otvorili prav mi in s tremi koncertnimi skladbami gostom in obiskovalcev zaigrali dobrodošlico.

Sledil je orkester iz Ricmanj, ki je poskrbel za skok med melodije iz znanih filmskih uspešnic, manjkalo pa ni tudi latinskih ritmov, ki so publiko še posebej razveselili. Prav med njihovim nastopom, ko se je sonce že nekoliko skrilo, pa smo na dogodku zabeležili najvišji obisk, saj ni bilo več prostih sedišč, poslušalci so se zato zadrževali tudi vse okoli prireditvenega prostora.

Po prvih gostih so na oder prišli orkestraši iz Brega – Doline. Glasbeni sladokusci so tako prišlu na svoj račun, saj so gosti zaigrali znane zimzelene melodije evropskih skladateljev in aranžerjev. Prav med njihovim koncertom pa je narava poskrbela za izjemno kuliso. Nebo nad slovensko obalo in nad Svetim Antonom, se je pobarvalo v žarečo rdečo barvo, kar je še dodatno popestrilo izjemno doživetje sobotnega večera.

Kot zadnji so na oder stopili najbližji gosti: Godbeno društvo Sveti Lazar iz Boršta. Ob postopnem prehodu dneva v noč so prav oni poskrbeli za pravo vzdušje z glasbo za ples, kot je bila to navada za veselice, ki so se v naših krajih dogajale pred več desetletji. Tako smo okusili tudi pravo avtohtono šagro, ki je na plesišče najprej privabila najmlajše, nato pa tudi nekaj pogumnih parov iz publike.
Večer se je tako približeval koncu, zahvale pa gredo najdaljšemu nastopu srečanja in melodijam, ki so marsikoga spomnile na mladost in neštete preplesane noči. “Kakor en bot” so besede gospoda iz publike, ki najbojše povzamejo vzdušje večera.

V nedeljo, 17. julija smo v Svetem Antonu proslavili Karmenco, praznik Karmelske Matere Božje. Najprej so vaščani prisluhnili melodiji zvoncev iz cerkvenega zvonika, ki so igrali že 2 uri pred mašo in tako vernike opozorili na praznični dan. Sledila je maša, ob njenem koncu pa tradicionalni obhod po vasi kipca Karmelske Matere Bošje v spremstvu orkestra, pevskega zbora in župnikov okoliških župnij, njim pa so sledili številni verniki. Kolona ljudi je bila tako precej daljša, kot smo je bili vajeni prejšnja leta.

Sledilo je druženje ob zadružnem domu kjer smo orkestraši najprej zaigrali koračnice za nami pa je večer popetrila skupina Mi trije. Trio je v akustični postavi igralo pozno v noč. Melodije so pritegnile marsikaterega plesalca na plesišče, slišati pa je bilo mogoče tudi uglašeno petje publike, kar je pričaralo izjemno domače vzdušje.